Omdat het kan

– Zo, dus waar gaan we precies heen? Waar leidt dit allemaal toe?

– You’ll see.

– Ja, hehe. Ben je altijd zo gevat?

– Aren’t you too? We are pretty much the same, you know?

– Oke, ik stel de vraag anders: ligt mijn toekomst in Engeland?

– Where do you want it to be? It can be anywhere you want, it’s up to you.

– Engeland lijkt me wel fijn.

– Why?

– Omdat jij ergens in mijn hoofd rondspookt sinds ik er vorige zomer ben geweest. Omdat ik me er meer thuis heb gevoeld dan in Nederland, terwijl ik niet weet waarom. Omdat ik een enorm gevoel van thuiskomen heb ervaren toen ik daar was en ik sindsdien verlang er te zijn. Ik voel me in Nederland minder thuis lijkt het wel.

– And what is it exactly that makes you feel at home there?

– Als ik dat eens wist, had ik deze queeste niet hoeven hebben. Kun je die vraag niet zelf beantwoorden? Je was er zelf bij. Ik verdenk jou er zelfs van mij daarheen te trekken. Ik denk dat jij er een essentieel onderdeel van bent. Waarom zou het zo zijn dat ik regelmatig als ik alleen ben in het Engels denk en tegen mezelf praat?

– Oh I can describe the feeling to you: Though the kind people, beautiful landscape and fantastic language might add to it, that is actually not the cause. It is the fact that as soon as you sit on a rolling hill you experience a deep sense of connection, trust, safety, strength and fulfilment. Other countries and landscapes maybe exquisitely beautiful, the people sublimely generous, the language more poetic and the weather way better, but even the comfort of your own beloved house and surrounding of family and friends do not give you that deep sense of being at home…

– Ja dat. En ik snap er geen bal van. Ik voel me in Nederland ook heel prettig. Ik vind dat ik me overal thuis moet kunnen voelen omdat ‘thuis’ volgens mij vooral een staat van zijn is, los van je omgeving of bezit.

– Nice words. And yet you experience this connection in England more then elsewhere…

– Ja. Ik weet het mooi te zeggen, maar ondertussen  trek ik me niets aan van mijn eigen woorden. Ik vind het raar en onzinnig. En, ik wil er meer van weten dus ik ga dat gevoel toch maar najagen. Omdat het kan.

– Because I can.