Analoog vs Digitaal: De Krant

Weekend; uitslapen, verse jus, croissant, gekookt ei en de zaterdagkrant. In pyjama op de bank met mijn lief en bladeren, lezen, lachen, ontsteld zijn. Ik vind het heerlijk. Vooral de zaterdagedities – maakt nog niet eens echt uit welke krant – vanwege de bijlages, de achtergronden, de verdieping in het nieuws.

De jus moet vers, het croissant nog warm en de krant van papier, liefst twee of drie verschillende. Het knisperen van de pagina’s, het gevecht van de pagina omslaan, het uitgelezen deel aan mijn lief geven, de krant op de bank en er overheen hangen om alles te kunnen lezen. De papieren krant is romantisch!

De papieren krant is onhandig! Eén van ons moet eerst de deur uit om hem te halen. Al dat papier, ik lees de helft niet, zonde. Het slingert nog dagen rond in huis omdat ik vind dat ik de rest ook moet lezen, maar dat doe ik nooit. De kleine letters dansen na een uurtje op het papier vanwege mijn slechte ogen. Wat een onding.

Tegenwoordig zit mijn lief met zijn iPad naast me op de bank terwijl ik met mijn papieren katernen stoei. Hij leest 5 kranten, zonder rotzooi en zoomt de letters met één vingerbeweging naar de leesbare grootte.

Ik reik hem het wetenschapskatern aan. “Dit stuk op pagina 2 moet je echt even lezen!” Hij werpt een korte blik op het papier. “Oh ja, die heb ik al gelezen, goed stuk” en verdwijnt weer in zijn apparaat. Wéér die iPad, wéér die schermgloed op zijn gezicht. Wat ongezellig.

Maar donders wat handig. Hij leest de krant in bed, onderweg, op de wc, overal. En ik stuntel met mijn papieren versie, die een dag later afval is, hooguit handig om de ramen te lappen of visresten in weg te gooien.

Ik twijfel nu al twee weken. Ga ik om? Gaan we in het weekend samen met onze verse jus en warme croissants op de bank naar onze iPads zitten staren? Sturen we elkaar een berichtje om een interessant artikel te laten zien? Wil ik zo digitaal? Was ik niet juist blij dat ik op die vrije ochtend even niet mijn ogen op een beeldscherm hoef te richten?

Schoorvoetend vraag ik hem welke app’s hij nou eigenlijk heeft voor die kranten op zijn iPad. Misschien haal ik voor volgend weekend één papieren krant en download ik zo’n app voor de anderen? En bestel ik een vergrootglas online. Hoe sla ik anders die vlieg in huis dood, hoe steek ik anders het haardvuur aan, hoe droog ik anders mijn doorweekte schoenen?