Reïntegratie

In april 2017 kreeg ik de diagnose Baarmoederhalskanker. Op 5 mei 2017 werd de Nationale bevrijdingsdag ook mijn eigen bevrijdingsdag: ik kreeg een Radicale Hysterectomie. Via onder andere facebook hield ik mijn netwerk op de hoogte van het herstel. Enkele van deze zeer persoonlijke updates acht ik waardig om op deze site toe te voegen. 

19 sep 2017

Vier maanden herstel. Dat zou toch meer dan genoeg moeten zijn om langzaam aan weer aan het werk te gaan. Het leek perfect: vier voorstellingen, dichtbij huis, bekend theater, bekende show. Een mooie start om het seizoen in te leiden. En zes weken geleden voelde ik me fit genoeg om dat te doen. Ik zei toe, want over nog zes weken zou ik me alleen maar beter voelen, toch?
Maar de afgelopen twee weken voel ik me belabberd. Lage weerstand, blaasontsteking, en zo bizar snel moe, of beter uitgeput. Waar ik in Engeland ontspannen 8 kilometer door het heuvellandschap wandelde, is een ommetje van 2 km door Koog nu al een bezoeking.
Ik staar naar de agenda van komende week. En ik pak het lichtplan en de cue-lijsten van de voorstelling erbij. Het duizelt me. Alle zelfverzekerdheid die ik had in mijn werk is weg. Het idee dat ik woensdag een hele dag de technische verantwoordelijkheid heb te dragen grijpt me bij de keel. Ik geloof niet dat ik het durf.
De ene kant in mij roept: verman je, dit kun je best. De andere kant roept: zeg het af, zeg het allemaal af! Ik hoop op een gulden middenweg. Ik ben de bank thuis zat, en moe voel ik me sowieso. Waarom dan niet iets doen waar ik – in principe – blij van word? Misschien geeft het juist de energie die ik nodig heb.
Ik ga in conclaaf met mijn lieve collega’s. We vinden de tussenweg. De eerste dag draai ik samen met een nieuwe collega. Hij draagt de verantwoordelijkheid, ik sta hem bij, want het is zijn eerste. Twee vliegen in één klap. Donderdag een dag pauze, dan neemt hij het van me over. Vrijdag en zaterdag draai ik ze. Makkelijker, omdat alles dan al is voorbereid. Het zijn dan eigenlijk halve dagen. Dit moet lukken.
Dit moet gewoon lukken.