Vrijheid

5 mei, vrijheid

 ‘De mens is vrij, maar hij vindt zijn beperking in zijn eigen vrijheid.’ (De Beauvoir)

Bevrijdingsdag leidt onherroepelijk tot overdenkingen over vrijheid. Mijn vrijheid houdt op bij de grens van een ander. Daarom zoek ik graag meer vrijheid in mezelf. Niemand weet wat er in mij om gaat en misschien is dat maar goed ook. Dat is mijn vrijheid. Ik zoek voortdurend mijn eigen grenzen op en probeer ze te verleggen.

Reizen en vrijheid worden vaak ervaren als hetzelfde, of in ieder geval in elkaars verlengde genoemd. (En laten we wel wezen, ‘reizen’ en ‘vakantie’ zijn niet perse synoniemen! Hoe vaak wordt mij geen fijne vakantie toegewenst als ik voor werk op reis ga naar het buitenland. En hoe vaak gaan mensen op vakantie om juist uit te rusten, bij te komen en vooral niets te doen. Prima en heerlijk, maar mijn reis ervaar ik juist meer als extra scherp zijn, extra input geven en in zekere zin hard werken – daar hou ik van!)

We ervaren in reizen een ‘vrij zijn’, die we dus thuis kennelijk niet vinden. Terwijl juist ook je thuis een plek zou zijn waar je volledig vrij moet kunnen zijn, toch? En ook ik ga op reis, op zoek naar nog meer vrijheid. Waarom eigenlijk?

Thuis is behalve de plek waar je jezelf bent, ook de plek waar het leven hetzelfde is (dat maat het veilig om jezelf te zijn!); De zelfde omgeving, de zelfde routines, de zelfde mensen om je heen. Veilig, maar saai. Reizen is je vrijwillig onderdompelen op onbekend terrein, met onbekende mensen en onbekende gewoontes. Het dwingt je om je gewoontes aan te passen, om je grenzen te verkennen en te verleggen. Basis-ingdrediënten voor groei en inspiratie. Ik hou van een intens leven en die intensiteit vind ik alleen maar aan de grens, aan mijn grens. Ik wil die grens opzoeken en stukje bij beetje opschuiven. Dat is ongemakkelijk, maar zeer bevredigend. En de ruimte die dat binnenin schept, gebruik ik weer om naar buiten toe te creeeren  Ik wil thuiskomen en mijn thuis met nieuwe ogen aanschouwen. Een continuë herontdekking van wat in essentie hetzelfde is. Daarom ga ik op reis… Denk ik…